sobota, 30 kwietnia 2016

Chia Pudding-podstawowa receptura

Dziś mam dla Was prosty, sprawdzony przepis na mój ulubiony pudding z nasion Chia.








Co to w ogóle są nasiona Chia?

Nasiona te to nic innego jak nasiona Szałwii Hiszpańskiej, pochodzą z Ameryki Południowej.

Czemu są takie zdrowe?
Te małe ziarenka mają dużą moc, zawierają witaminy, minerały,
błonnik pokarmowy i dużą porcję białka. Zawierają kwasy omega 3 i omega 6 w niemal idealnych proporcjach. Nasiona te także świetnie nawadniają od środka nasz organizm.

Jak smakują i do czego, iż używać?
Szałwia Hiszpańska nie ma smaku. Przyjmuje smak płynów, w którym jest moczona.
Chłonąc płyn Chia, zamieniają się w lekką galaretkę. I dlatego tak świetnie nadaję się jako główny składnik puddingu. Świetnie sprawdzają się jako dodatek do koktajli, który nada naszym napojom gęstą konsystencję.


PRZEPIS NA PODSTAWOWY PUDDING Z CHIA.








SKŁADNIKI:
  • 200 ml ulubionego mleka (migdałowe, owsiane, sojowe, ryżowe, kokosowe lub inne)
  • 3 łyżki nasion chia
  • 1 łyż miodu (lub innego słodzika)
  • ulubione dodatki (świeże owoce, cynamon, kardamon, odżywka białkowa, masło orzechowe)

WYKONANIE:
  • Wymieszaj nasiona chia z mlekiem i miodem. Najlepiej w szczelnie zamkniętym pojemniku. Mieszaj kilka razy w ciągu 30 minut. Świetnie sprawdzi się nawet słoik. Ważne, by zrobić to kilka godzin przed spożyciem.
  • Najlepiej wieczorem, by móc zjeść pysze śniadanie. Przechowuj w lodówce.
  • Rano dodaj ulubione dodatki i smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz