poniedziałek, 16 maja 2016

Sezon na : TRUSKAWKI !



Czekamy na nie cały rok i nie ma w tym żadnej przesady! Słodkie, pachnące, soczyste- te nasze polskie są najlepsze. Warto przez cały sezon jeść, chociaż szklankę dziennie. Taka porcja to tylko 45 kalorii.
Nie warto ich sobie odmawiać-sezon na nie trwa tak krótko!






Truskawki wspomagają pracę nerek. Zawarty w nich błonnik, sprawia, że układ trawienny zyskuje impuls do działania. Co jeszcze dobrego znajdziemy w truskawkach ? Antocyjany (substancje, które powodują neutralizowanie wolnych rodników), witaminę C (działanie podobne do antocyjanów), fosfor (ważny dla mocnych włosów i paznokci), żelazo (przeciwdziała anemii). Jest w nich także bromelina, ułatwiająca trawienie białek.
Warto poszukać owoce starych odmian. Są drobne i niezbyt okazałe, ale ich intensywny zapach i smak nie ma sobie równych.



.....................................................................................................................................................


TRUSKAWKI Z KOMOSĄ RYŻOWĄ NA ŚNIADANIE :

Porcja około 300 kcal.
Przygotowywanie około 40 minut.



Składniki :

  • 1/2 szklanki komosy ryżowej.
  • 1/4 szklanki maślanki.
  • kilka truskawek.
  • 2 łyż płatków migdałowych.
  • łyżeczka płynnego miodu.
  • szczypta soli.
Wykonanie:

Komosę wypłucz staranie kilka razy.Zalej szklanką wrzącej wody,zagotuj,posól i gotuj bez przykrycia 10-15 minut. Przykryj,odstaw na 10 minut,by wchłonęła resztę wody. Lekko przestudzoną wymieszaj z maślanką i truskawkami pokrojonymi w plasterki. Polej miodem,posyp płatkami migdałowymi.



.....................................................................................................................................................


SAŁATKA Z OGÓRKÓW I TRUSKAWEK Z BAZYLIĄ.

Porcja około 50 kcal.
Przygotowywanie około 20 minut.



Składniki na 6 porcji.

  • 60 dag truskawek.
  • 2-3 ogórki.
  • 2-3 listki posiekanej bazylii.
  • łyż.octu balsamicznego.
  • łyż.soku z cytryny.
  • łyżeczka cukru brązowego.

  • 1/4 łyżeczki soli.
  • szczypta czarnego pieprzu.

Wykonanie:
Truskawki pokrój w ćwiartki.Wymieszaj ze z bazylią,skrop octem,posyp cukrem.Odstaw na godzinę do lodówki (pod przykryciem), Ogórki obierz,przekrój wzdłuż na pół,wypestkuj,pokrój w półplasterki.Skrop sokiem z cytryny,wymieszaj.Połącz z truskawkami,oprósz solą i pieprzem.Delikatnie wymieszaj.

.....................................................................................................................................................


NALEŚNIKI Z TRUSKAWKAMI I BIAŁYM SERKIEM.

Składniki :


Naleśniki około 6 sztuk :

  • Szklanka mąki pełnoziarnistej.
  • Szklanka dowolnego mleka.
  • Jajko.
  • Szczypta soli.
  • Woda niegazowana ewentualnie.

Farsz:

  • Serek ziarnisty.
  • 6-8 truskawek pokrojonych w plastry.


Wykonanie:

Wyrabiamy z podanych składników ciasto naleśnikowe.Smażymy naleśniki.
Do środka naleśnika dajemy serek i pokrojone w plastry truskawki.Zawijamy na pół.
Wspaniały smak lekko solonego naleśnika ze słodkim smakiem truskawki.





.....................................................................................................................................................


Jeśli masz, jakiś przepis z wykorzystaniem truskawek, koniecznie się podziel.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz